De bevalling van Sem.

De gynaecoloog had bij de laatste controleafspraak gezegd dat ik een vingertop ontsluiting had, dus wij gingen er van uit dat ik met een ballonnetje de inleiding zou gaan starten en dat later de vliezen gebroken zouden worden. Met deze insteek gingen we maandag 26 oktober naar het ziekenhuis. De CTG werd gemaakt en daarna werd er gelijk gevoeld hoeveel ontsluiting ik had.

Bij het toucheren zei de gynaecologe dat ik al 3cm ontsluiting had en dat ze gelijk mijn vliezen wilde breken, wauw dat ging ineens snel!!🤰🏻

Nadat m’n vliezen waren gebroken kwam de diabetesverpleegkundige even om het hoekje kijken. We maakte een plan voor tijdens en na de bevalling en we kletste nog even. Zo tof dat ze dit deed, want we hadden eigenlijk een telefonische afspraak! (Zij heeft mij tijdens de zwangerschap niet alleen geholpen met mijn suiker, maar ik kon ook mijn verhaal bij haar kwijt. #dankbaar)

Mijn lichaam reageerde niet meteen op het vliezen breken, waardoor de weeën-opwekkers langzaamaan werden opgestart. Gelukkig iedere keer wel met mijn goedkeuring, want ik begon te merken dat alle medische dingen – van de zwangerschap – echt een aanslag hadden geleverd op m’n lichaam en dat alles stap voor stap gedaan moest worden.

Rond 19u zat ik op zo’n 4/5cm ontsluiting en 2u later nog steeds. Ze begonnen zich een klein beetje zorgen te maken, want er moest wel voortgang in zitten. Ik koos ervoor om een ruggenprik te nemen, niet alleen voor de pijnlijke rug-weeën, maar vooral om wat rust te kunnen pakken en te kunnen ontspannen. Hopelijk kon dan ook de ontsluiting sneller vorderen.

Blijkbaar vond mijn lichaam een ruggenprik niet zo heel leuk/reageerde er niet goed op, waardoor hij iedere 2u opgehoogd moest worden, ik erdoorheen nog weeën heb gevoeld en niet heb kunnen rusten.

Het was 2:30u toen ik eindelijk volledige ontsluiting had en mocht beginnen met persen. Helaas deed de ruggenprik al één uur lang niks meer en was ik echt op. Mijn rug stond in de fik en ik had geen kracht meer in m’n lichaam. Ik gaf aan dat ik niet meer kon en ik pufte de pers-weeën weg i.p.v. dat ik ze gebruikte om te persen. Ik kon m’n hoofd niet tegen m’n borst duwen en ik had letterlijk bij iedere wee hulp nodig van de verpleegkundige en Chris. Ze hielden m’n benen op de goede manier en zo hoefde ik alleen maar druk te zetten.

Op het moment dat de arts-assistente zei dat ze een knip wilde gaan zetten, kwam er ineens een oerkracht.. ik gaf letterlijk alles wat ik kon, zolang ik maar niet die knip hoefde! Dit werkte, want zijn hoofdje werd geboren en toen.. toen hield de wee op… er werd aan m’n benen getrokken en op de noodbel gedrukt. Voor ik het wist kwam er weer een wee, gaf ik alles wat ik kon en zo werd Sem geboren nog voordat de kamer ineens vol stond met verpleegkundigen/artsen!

Helaas werd Sem met een pijnlijke linker arm/schouder geboren, dit omdat zijn schouder vast had gezeten. Hij had vocht in z’n longen en moest echt even bijkomen van de bevalling. Hij werd hierin ook ondersteunt door de kinderarts en verpleegkundigen d.m.v. een soort van beademing en diverse controles.

Chris en ik waren half in shock, hoe alles ineens was gelopen en dat iemand nu ons kind aan het “beademen” was. Het ging zo snel en het was zo’n rollercoaster! Gelukkig mocht Sem uiteindelijk redelijk snel op mijn borst gelegd worden en konden we eindelijk gaan knuffelen.💙

We zijn Geboortezorg (verloskunde en neonatologie) ontzettend dankbaar voor alles wat ze voor ons hebben gedaan en nog steeds doen. Ze geven ons een schouder om op te huilen en de ruimte om ons verhaal kwijt te kunnen. Maar we zijn vooral heel blij met al die lieve verpleegkundigen, die zich sterk maken voor de beste zorg van Sem en mij.❤

Nu op naar goed herstel en (hopelijk) woensdag ein-de-lijk naar huis.🙏🏻


Een reactie op “De bevalling van Sem.

  1. Wat een bevalling zeg. Gelukkig konden jullie Sem toch nog snel vasthouden en knuffelen. En konden jullie nadien je verhaal kwijt bij geboortezorg. Hoop dat jullie snel bijkomen van deze ervaring en snel en goed herstellen!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s